This garden is typified by two completely different areas and separated by the house.

The first area is full of high vegetation with modest luminosity on the ground, the second one more open with a breathtaking view of the Chilterns.

During the study of my design I focused on the difference between the two areas and I used it to increase their potential.

Referring to the tradition of the Italian Renaissance garden and in particular to Villa Lante I hypothesized to divide the garden into 3 different rooms joined together by a waterway. Woodland, Formal garden and Natural Garden,

To create a separation between access to the garden and the house, I decided to insert a Betula grove. This area therefore has its own specific destination as woodland.

In my design, formal gardens has the aim to help as a transition between the building and the most natural part of the garden and I chose to give a contemporary and more relaxed setting to the formal garden.

The area was divided by paths with sinuous shapes. Planting became informal introducing grasses to have a reduced color palette to joint the house and the natural garden without catching the eyes with strong colors.

The species chosen was Panicum virgatum ‘Northwind’ to give emphasis to this garden and reinforce the symmetrical effect. It’s a grass of medium height that remain erected for the whole vegetative season.

The central waterway had to be at ground level to avoid visual barriers. When one enters the garden, her/his gaze must flow towards the infinite. At the edges of the waterway only lawn.

The third garden was thought to be a natural garden. A meadow composed by perennials to keep it interesting throughout the year. At the end of it an infinity pool.

The landscape is the strength point around which all the design revolve around. From the access to the garden, everything has been designed to lead people gaze and enjoy this gorgeous panorama

previous arrow
next arrow
Slider